funkcja f określona wzorem f(x)=ax+b jest malejaca
toryk:

funkcja f określona wzorem f(x)=ax+b jest malejaca a jej miejscem zerowym jest liczba
dodatnia.Przez które ćwiartki układu współrzędnych przechodzi wykres tej funkji?
Domyślam się że funkcja ta przecinajac sie w punkcie k(miejsce zerowe) przechodzi przez II I i
IV(II,bo jest malejaca).
Tylko nie wiem jak to uzasadnić?
26 sty 23:34
Dominik: chociazby rysujac szkic takiej funkcji.
26 sty 23:35
toryk: czyli podstawić sobie kilka pktow pod x i y .tzn "tabelka",ta?
26 sty 23:38
Dominik: nie. po prostu poprowadz prosta w ukladzie wspolrzednych, ktory wyzej narysowales. oczywiscie
taka, o ktorej mowa w zadaniu − malejaca z dodatnim miejscem zerowym. kazda taka prosta bedzie
przechodzila tylko przez te cwiartki.
26 sty 23:41
Artur_z_miasta_Neptuna:
prosta f(x) =ax + b jest malejąca ... czyli ma postać:
f(x) = −ax + b ; gdzie a>0
skoro dla k>0 zachodzi:
0 = −a*k + b ⇒ b>0
tak więc masz postać:
f(x) = −ax+b gdzie a,b>0
gdy x<0 to
f(x) = −a*x + b = 'ujemna'*'ujemny x' + liczba dodatnia > 0
stad wniosek −−−− prosta nie przechodzi przez III ćwiartkę
26 sty 23:50
Artur_z_miasta_Neptuna:
to jest taki 'pseudo' dowód ... ale zapewne by wystarczył taki
26 sty 23:50
Artur_z_miasta_Neptuna:
możesz też poprzestać na stwierdzeniu ... że skoro miejsce zerowe jest dla x0 > 0 i funkcja ta
jest malejąca ... to prosta przecina oś OY w dodatniej jej części (stąd b>0) ... jako że jest
to funkcja malejąca ... to wraz coraz mniejszym 'x' wartość funkcji będzie coraz większa ...
czyli dla x<0 ... f(x) > b > 0
stąd ... f(x) nie przechodzi przez III ćwiartkę
26 sty 23:53
Kamcio :) : chyba jednak lepiej bedzie narysowac xD
26 sty 23:54