co to jest liczba wymierna ?Jakie jest jej rozwinięcie dzisiętne
snave: co to jest liczba wymierna ?Jakie jest jej rozwinięcie dzisiętne
8 cze 16:57
Eta:
taka którą da się zapisać w postaci ułamka:
| | p | |
|
| .... gdzie p, q€C i q≠0
|
| | q | |
rozwinięciem dziesietnym liczby wymiernej jest
ułamek skończony lub
nieskończony okresowy
PS: taką def. masz w każdym podręczniku do algebry
8 cze 17:05
snave: @Eta dzieki
8 cze 17:33
snave: Niech A={x∊R:cos x>o∧π/x}, B= {x∊R:(1/2)x−1≥1}.znalezc zbiory
A∪B,
A∩B,
A'=R \A,
A' \B
8 cze 17:41
snave:
8 cze 17:46