Dana jest prosta k: 2x - y + 1 + 0. Napisz równanie prostej, która przechodzi...
Agna: Dana jest prosta k: 2x − y + 1 = 0. Napisz równanie prostej, która przechodzi przez punkt
A(−3,1), i jest do prostej k: a) równoległa, b) prostopadła.
26 sty 22:26
Mateusz: 1) Wyznacz rownanie kierunkowe prostej k
2) wiedząc ze proste są rownoległe wtedy i tylko wtedy gdy a1=a2 wyznacz wspołczynnik
kierunkowy prostej rownoległej do k i zapisz jej rownanie postaci y=a2x+b
3) wiedząc ze prosta przechodzi przez punkt A i wiedząc ze A=(x,y) podstaw za x i y te dane do
rownania y=a2x+b i wyznacz w ten sposob b.
4) Zakoncz
Podobnie robisz dla prostych prostopadłych tyle ze nie wyznaczasz juz rownania kierunkowego jak
wyzej bo juz masz wyznaczone i warunek prostopadłosci jest taki ze a1*a2=−1 wiec musisz
wyznaczyc a2
26 sty 22:36
xkamikazex: k: y=2x+1
a) równoległa czyli współczynniki mają być sobie równe a1=a2
czyli nasza prosta: np l: y= 2x+b i teraz podkładasz punkt. czyli 1=2*(−3)+b czyli b=7 czyli
prosta ma rówanie y=2x+7
b) a prostopadła to a1*a2= −1 i liczysz a2=−1/2 i znowu masz równanie prostej y=−1/2x +b i
wyliczasz b podkładając punkt.
26 sty 23:05
pigor: ..., lub dana prosta k : 2x−y+1=0 i A=(−3,1) , to szukam
prostej
a) l : 2x−y+C=0 i −6−1+C=0 ⇒ C=7 i
2x−y+7=0 − szukana
prosta l || k ;
b) l : x+2y+C=0 i −3+2+C=0 ⇒ C=1 i
x+2y+1=0 − szukana
prosta l ⊥ k . ...
27 sty 00:12