Uprość wyrażenie
Mistick: zadania typu uprość wyrażenia

Proszę o pomoc
1.
2
| 1 | | 1 | | 1 | | 2 | | 1 | | 1 | |
| *( |
| + |
| ) + |
| *( |
| + |
| ) |
| (x+y)2 | | x2 | | y2 | | (x+y)3 | | x | | y | |
26 sty 22:05
Artur_z_miasta_Neptuna:
1 ... wspólny mianownik w liczniku i mianowniku ... dodajesz/odejmujesz od siebie to co masz w
liczniku i mianowniku
następnie redukujesz co sie da
26 sty 22:08
Artur_z_miasta_Neptuna:
2)
także wspólny mianownik w drugim i cztwartym nawiasie
i sprawdź co maksymalnie możesz wyłączyć przed caaaały nawias z calego tego wyrażenia
26 sty 22:09
Eta:
x≠0
| | x3+1 | | x | | (x+1)(x2−x+1) | | x | |
1/ |
| * |
| = |
| * |
| = x+1 |
| | x | | x2−x+1 | | x | | x2−x+1 | |
26 sty 22:11
pigor: ... lub tak : rozszerzasz wyrażenie wymierne
("ułamek") przez
x≠0 i otrzymujesz z 1) :
| (x2+1x)*x | | x3+1 | | (x+1)(x2−x+1) | |
| = |
| = |
| = x+1 , x≠0  |
| (x+1x−1)*x | | x2+1−x | | x2−x+1 | |
26 sty 22:25
pigor: ... lub tak :
| | 1 | | x2+y2 | | 2 | | x+y | |
... = |
| * |
| + |
| * |
| = |
| | (x+y)2 | | (xy)2 | | (x+y)3 | | xy | |
| | 1 | | x2+y2 | | 1 | | 2 | |
= |
| * |
| + |
| * |
| i x+y≠0 i xy≠0 = |
| | (x+y)2 | | (xy)2 | | (x+y)2 | | xy | |
| | 1 | | x2+y2 | | 2 | | 1 | | x2+y2+2xy | |
= |
| ( |
| + |
| )= |
| * |
| = |
| | (x+y)2 | | (xy)2 | | xy | | (x+y)2 | | (xy)2 | |
| | 1 | | (x+y)2 | | 1 | |
= |
| * |
| i x+y≠0 i xy≠0 = |
| i x=−y i xy≠0 . ...  |
| | (x+y)2 | | (xy)2 | | (xy)2 | |
26 sty 22:42