Równanie
Dżordż: Hej, proszę powiedzcie mi czy dobrze rozwiązuje to równanie: 8x3+2x2−16x−4=0
8x3+2x2−16x−4=0
2x2(4x+1)−4(4x+1)
(2x2−4)(4x+1)
i teraz nie wiem czy na tym koniec czy można to zrobić tak:
(√2x−2)(√2x+2)(4x+1)
Proszę o pomoc.
26 sty 22:02
sushi_ gg6397228:
teraz kazdy nawias przyrównac do 0 i wyliczyć x
26 sty 22:03
Artur_z_miasta_Neptuna:
jak najbardziej tak można zrobić ... ewentualnie ... 2 przed nawias i wtedy (x2−2) rozkładasz
jeszcze
26 sty 22:03
Dżordż: Czyli
2(x2−2)(4x+1)
2(x−√2)(x+√2)(4x+1)
i co zrobić z tą 2 przed nawiasem?
26 sty 22:07
Kamcio :) : kiedy iloczyn jest równy zero? Kiedy któryś składnik iloczynu jest zerem, dwa zerem być nie
może, więc możesz po prostu pominąć
26 sty 22:18
ZK: Po prostu ja zostawiasz . Przeciez jesli x−√2=0 to x=√2 to tez 2(√2−√2)=0
26 sty 22:20
Dżordż: Dzięki, wydaje mi się, że zrozumiałem
26 sty 22:22
Dżordż: | | 1 | |
Wnioskuje z tego, że mam x1=√2, x2=−√2, x3=− |
| |
| | 4 | |
26 sty 22:24