Wyznacz
memy: Bok rombu ma długość 13,suma długości przekątnych jest równa 34.
a) Wyznacz pole rombu..
b)Wyznacz sinus kąta ostrego rombu.
26 sty 21:42
Artur_z_miasta_Neptuna:

e+f = 34
| e2 | | f2 | |
| + |
| = 132 <−−− pitagoras |
| 2 | | 2 | |
uklad rownań ... wyznacz dlugości przekątnych ... mając je wyznaczasz pole
wyznacz wysokość rombu (mając już jego pole) i w ten sposób wyznacz sinus kąta ostrego rombu
26 sty 21:45
Edyta PK:
ten kwadrat to tyczy się całego ułamka, a nie tylko e czy f
jak obliczysz przekątne, to masz pole, więc żeby obliczyć kąt α możesz skorzystać z
P= a2sinα
26 sty 21:52
Eta:
| | (e+f)2−4a2 | |
e2+f2=4a2 ⇒(e+f)2−2ef=4a2 ⇒ ef= |
| |
| | 2 | |
| | e*f | | (e+f)2−4a2 | |
P= |
| = |
| = ....... |
| | 2 | | 4 | |
| | P | |
P= a2*sinα ⇒ sinα= |
| =........ |
| | a2 | |
26 sty 21:53