obliczyć całki
Michał: Obliczyć całki przez podstawienie. Mam problem z dwoma przykładami
Co podstawić za t ?
26 sty 21:40
Mila: 1)
[ x
4=t; 4x
3dx=dt]
2)
2
x=t
26 sty 21:44
Michał: mam problem z tą drugą całką
t=2
x
dt=2
x*ln2 dx
i co dalej ?
26 sty 22:27
Mila: 4x=(2x)2=t2
26 sty 22:36
Michał:
nie zniknął mi x . Co dalej ?
26 sty 22:41
Michał: co ja zrobiłem

Już wiem
26 sty 22:44
Michał: Jednak nie wiem, rozwiązanie nie zgadza mi się z odpowiedzią
26 sty 22:47
Artur_z_miasta_Neptuna:
czemu po podstawieniu masz nadal 2
x
26 sty 22:50
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | 2x dx | | dt | |
∫ |
| = ∫ |
| tak prawidlowo |
| | √1−4x | | ln2*√1−t2 | |
powinieneś dokonać podstawienia
26 sty 22:51
Artur_z_miasta_Neptuna:
cholera i nie wyszła zabawa z kolorami ... w lewej calce licznik 2x dx miał być na
czerwono
26 sty 22:52
Michał: Dzięki. Już wszystko jasne
26 sty 23:00
Mila: No, Artur był szybszy, byłam gdzie indziej.
26 sty 23:06