punkty współliniowe
memy: Dane są punkty A=(−2,−7),B=(−1,−4). Wykaż ,że punkty te są współliniowe
26 sty 21:37
Mateusz: Pytanie klucz i wskazówka jednocześnie

Co rozumiesz pod pojęciem punkty są współliniowe?
26 sty 21:38
Kaja: chyba czegoś tu jeszcze brakuje.przeczytaj jeszcze raz zadanie
26 sty 21:38
Mateusz: Aha no i dopisz przynajmniej trzeci punkt

bo go brakuje
26 sty 21:40
memy: Jeszcze C=(4,11)
27 sty 20:07
Janek191:
Zapisujemy równanie pr AB :
y = a x + b
− 7 = −2 a + b
−4 = − a + b
−−−−−−−−−−−−−−−−−−− odejmujemy stronami
− 4 − (−7) = − a − ( −2a)
3 = a
−−−−−
b = − 4 + a = − 4 + 3 = − 1
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
y = 3x − 1 − równanie pr. AB
========
Teraz sprawdzam, czy punkt C leży na prostej AB :
11 = 3*4 − 1
11 = 11
Tak , punkty A,B, C są współliniowe.
================================
27 sty 21:01
27 sty 21:06
hwdtel i x3:
Równanie prostej zbędne (przynajmniej na tym "forum",mającym minimalne
przynajmniej "ambicje matematyczne:
Sprytniej możesz postąpić np: tak
Unormuj wektory−BA(6;18),BC(−5;−15) i policz ich iloczyn wektorowy(ściślej sin∡(AB;BC)
Wypada zero , to są
27 sty 21:36
Eta:
A(−2,−7) B(−1,−4) C(4,11)
wystarczy policzyć współczynniki kierunkowe prostych
Punkty A,B,C są współliniowe
27 sty 21:42
Mateusz: @hwdtel i x3 Na szczęście nie takie osobniki jak ty decydują co na tym forum jest zbędne a co
nie i chwała za to.
27 sty 21:55
Eta:
27 sty 22:07
Mila: Unormowanie wektorów i iloczyn wektorowy nie wchodzi w rachubę w LO.
Koledzy podali sposoby zgodne z obowiązującą podstawą programową.
27 sty 22:56
pigor: ...

a ja widzę to tak : A=(−2,−7), B=(−1,−4), C=(4,11), to
np. wektory
AB→= [−1+2,−4+7]=
[1,3] ,
AC→= [4+2,11+7]= [6,18]=
6[1,3] =
6 AB→ i to wystarczy ...

widać
ich równoległość , a więc są współliniowe
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
II sposób z równania prostej przez 2 punkty np. takiego :
(y−yA)(xB−xA)= (x−xA)(yB−yA) ⇒ (y+7)(−1+2)= (x+2)(−4+7) i C=(4,11) ⇒
⇒ (11+7)*1= (4+2)*3 ⇒ 18 = 18 i o to chodzi , są współliniowe i tyle . ...
27 sty 23:40
Eta:
27 sty 23:43
Eta:
Ładnie..... i
kolorowo
27 sty 23:44
Pepsi2092: Najgorsze jest to jak gówno udaje twaróg i chce zabłysnąć

Nie znam lepszego forum
27 sty 23:47
pigor: ...

a co to za czubek
28 sty 00:18
Mateusz:
@
pigor wystarczy poczytać w wyszukiwarce co on tu wylewa na forum.Brak słów.
28 sty 09:30