Zad 1-3 Funkcja Liniowa 4 Funkcja
Qulka: (
1 Oblicz Współczynnik Kierunkowy prostej przechodzącej przez punkty a=(−2,1) i b=(3,4)
2 Wyznacz miejsce zerowe , punkt przecięcia z osią oy i określ monotoniczność funkcji
określonej wzorem
y=−2+2
3 Rozwiąż układ równań metodą podstawiania lub metodą przeciwnych współczyników
x−y=4
{
2x−y=6
4 wyznacz współrzędne punktów przecięcia wykresu funkcji danej wzorem
y=−4x+2 z osiami układu współrzędnych
nie wiem za bardzo jak to rozwiązać
8 cze 16:46
Eta:
A( −2, 1) B( 3,4) −−− punkty zwykle oznaczamy dużymi literami:
a −−−− współczynnik kierunkowy prostej AB
| | yA − yB | |
a = |
| ...... przy xA ≠xB
|
| | xA − xB | |
podstaw współrzędne i policz "a"
zad2/
y = −2x +2 −−− pewnie tak miało być zapisane:
z osiąOY : to x = 0
więc y = −2*0+2 =..... policz y
i podaj ( 0, y)
jeżeli dana jest prosta : y= ax +b
to: gdy a<0 −−− funkcja jest malejąca
gdy a >0 −−− f, rosnąca
a = −2 ..... potrafisz już podac odp:
zad3/
metoda przeciwnych wsp.
x − y = 4 /*( −1)
2x − y = 6
−x +y = −4
2x − y= 6
−−−−−−−−−−−−−−
x = = 2 ..... policz teraz y ......
zad4/ podobnie jak zad2/
punkt przecięcia z osią OY to podstawiamy za x = 0 i wyliczamy y
punkt przecięcia z osią OX to podstawiamy za y= o i wyliczamy x
Powodzenia ,
8 cze 17:37