Funkcja kwadratowa, równanie z parametrem.
Dziabong: Witam. Mam problem a właściwie pytanie. Robię zadane poniżej zadanie i zacinam się w pewnym
momencie.
Dane jest równanie (m−1)x2+m√7x+m2+m+1=0. z niewiadomą x. Sporządź wkres funkcji m −>
f(m), gdzie f(m) oznacza liczbe pierwiastków danego równania.
Sprawdziłem dla m=1, następnie rozpatruje dla m≠1
Delta wychodzi −4m3+7m2+4. Po rozłożeniu wychodzi
(m−2)(−4m2−m−2). Teraz rozpatruje możliwości czyli Δ>0, Δ=0, Δ<0
I teraz jest problem.
Załóżmy, że najpierw sobie rozwiąże Δ<0 czyli
(m−2)(−4m2−m−2)<0
Z drugiego nawiasu delta wychodzi −31, wiec jest nierozkładalny, czyli tylko pierwszy
m−2<0 ⇔ m<2
Czyli dla m∊(−∞,2) równanie nie ma rozwiązań, a w odpowiedziach jest na odwrót (tzn. 0
rozwiazań oraz 2 rozwiązania są zamienione)
Może mi ktoś wytłumaczyć gdzie robię błąd?
26 sty 21:11
Dominik: 2 rozwiazania f(m) = 2
a ≠ 0 ⇒ m ≠ 1
Δ > 0
1 rozwiazanie f(m) = 1
a ≠ 0 lub a = 0
Δ > 0 b ≠ 0
0 rozwiazan f(m) = 0
a = 0
b = 0
c = 0
26 sty 21:15
Dziabong: A mógłbyś mi wytłumaczyć, gdzie ja robię błąd podczas swojego rozwiązywania?
26 sty 21:27
Dominik: Δ obliczona poprawnie
no to np Δ < 0 ⇒ (m − 2)(−4m2 − m − 2) < 0 ⇔ m > 2
zauwaz ze wspolczynnik przy przy potedze najwyzszego stopnia jest ujemny
26 sty 21:31
Dziabong: A, to dzięki za wytłumaczenie. Myślałem, że jak z drugiego nawiasu wychodzi ujemna delta to w
ogóle nie patrze na to, tylko od razu jadę np. m−2<0.
26 sty 21:35