Postać kanoniczna
okulary: Rozwiąż równanie: 2x
2 − 2x − 12 =0
Zapisz tę postać w postaci kanonicznej i iloczynowej.
Zaczęłam rozwiązywać to zadanie i delta wyszła mi na minusie (− 92) i nie wiem czy dobrze to
obliczyłam, że nie ma rozwiązania? Z góry dzięki za pomoc
26 sty 21:03
Artur_z_miasta_Neptuna:
źle wyliczona Δ
26 sty 21:04
Artur_z_miasta_Neptuna:
2x2−2x−12 = 2(x2−x−6) = 2(x−3)(x+2)
26 sty 21:05
okulary: Czyli to z wzoru skróconego mnożenia?
26 sty 21:07
okulary: I teraz jak mam to rozbite to jak dalej liczyć?
26 sty 21:09
Kaja: 2(x−3)(x+2)=0
x−3=0 lub x+2=0
x=3 lub x=−2
26 sty 21:10
Artur_z_miasta_Neptuna:
niee ... nie jest to wzór skroconego mnożenia ... licz Δ
26 sty 21:10
okulary: to skąd się biorą te nawiasy?
licząc deltę, wychodzi mi:
Δ= (−2)2 − 4razy 2 razy −12
Δ= 4−4 razy (−24)
Δ= 4− 96
Δ= −92
Pomóżcie mi zrozumieć cokolwiek, bo nie jestem dobra z matmy, ale chcę się czegoś nauczyć.
26 sty 21:18
Artur_z_miasta_Neptuna:
−4*(−24) =

minus razy minus daje ....
26 sty 21:23
okulary: dobra, wiedziałam, że coś mi nie pasuje!

oczywiście plus. I wtedy będzie:
Δ= 4+ 96
Δ= 100
pierwiastek z Δ= 10
26 sty 21:27
okulary: zatrzymałam się teraz na tym, że wyszło mi f(x)= a razy (x−p)2 +q
2(x− o,5)2 + (−1,25)
i jak dalej to obliczyć?
26 sty 21:55
Artur_z_miasta_Neptuna:
i tyle ... koniec zadania ... masz jedną postać ... masz drugą postać
26 sty 22:14