Całka przez podstawienie
Krzysiek: Stosując podane podstawienie obliczyć całkę:
∫√4−x2dx , x=2sin(t), |t|<π2
Nie wiem jak wyznaczyć dt.
Wyznaczyłbym sobie t i "spochodnił", ale nie da się go wyciągnąć z tego sinusa.
26 sty 20:49
Krzysiek: dx=2costdt
26 sty 20:50
26 sty 20:55
Krzysiek: a po co wyznaczasz 'dt'?
przecież masz wyznaczyć 'dx' i wstawić do całki...
26 sty 20:56
Krzysiek: True.
Dzięki
26 sty 20:57
Krzysiek: Ale zdążyłem wyznaczyć i wyszło na to samo.
26 sty 20:57
Krzysiek: Stoję w miejscu...
2∫cos(t)*√4−sin2(t)dt = ...
Próbuję przez części, ale wychodzi mi jakiś wzór
f(x)=p{4−sin2(t)
f`(x)=12(4−4sin2(t))−12*(−4)sin2t
...
26 sty 21:24
Krzysiek: 2∫cos(t)*√4−4sin2(t)dt **
26 sty 21:25
Mila:
=4∫cos(t)√1−sin2(t)dt=..licz dalej
26 sty 21:32
Krzysiek: 2∫cos(t)*√4−4sin2(t)dt=2∫cos(t)√4(1−sin2(t))dt=4∫cos(t)cos(t)dt=4∫cos2(t)dt
=4cos(t)sin(t)+∫sin2(t)dt
...
26 sty 21:33
Krzysiek: Właśnie dalej jest problem
26 sty 21:33
Mila: Do całki
∫cos2t dt
wykorzystaj wzór: cos2x=2cos2x−1
26 sty 21:53
Krzysiek: Tak jest!
Dziękuję.
26 sty 21:54
Mila:
26 sty 22:38