Przekątna pewnego graniastosłupa
W: Przekątna pewnego graniastosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość 4
i tworzy z podstawą kąt o mierze 60◦. Oblicz pole powierzchni tego graniastosłupa.
26 sty 20:46
dero2005:

D = 4
| h | | √3 | |
| = sin 60o = |
| h = 2√3 |
| D | | 2 | |
d =
√D2 − h2 = 2
P
c = 2a
2 + 4ah = dokończ
26 sty 21:33
Edyta PK:
d1 przekątna graniastosłupa
d2 przekątna podstawy
d1=4
α=60o
cosα=d2/d1 stąd
d2=2
a − bok podstawy (kwadratu)
z własności kwadratu mamy, że
d2=a√2 stąd
a= √2
H wysokość graniastosłupa
sinα=H/d1 stąd
H=2√3
Pc=2*Pp*H
Pc=2*a2*H
Pc=8√3
26 sty 21:42
dero2005:
Edyta PK coś pokićkałaś na końcu
26 sty 21:45
Edyta PK:
sory
Pc=2*Pp+4aH
Pc=4+8√6
26 sty 22:01
W: Dziękuję bardzo ; )
27 sty 13:02