Wielomiany
Aga: 5x−2*32x+3=52x*33x+5
Jak rozwiązuje się takie zadania? Bardzo proszę o pomoc.
26 sty 20:43
Krzysiek: Masz może odpowiedź?
26 sty 20:50
Aga: tak x=−2
26 sty 20:57
Kaja: podziel obustronnie przez 52x i 32x+3
26 sty 20:59
asdf: odp: x = − 2
mozesz to podzielic przez prawą stronę wtedy masz:
a = b // : b
i korzystasz ze wzoru:
x
y−z * t
u−i = 1
jeżeli wykładniki są takie same to masz kolejny wzór:
c
p * d
p = (c*d)
p
i tez masz jeszcze jeden wzór:
k
0 = 1
26 sty 20:59
Krzysiek: Porównując potęgi, z racji na to, że to iloczyn takich samych liczb, obu równań otrzymałem dwa
rozwiązania:
x=−2
Nie wiem dlaczego pierwsza odpada.
26 sty 21:03
Kaja: 5
x−2−2x=3
3x+5−2x−3
5
−2−x=3
x+2
5
−(x+2)=3
x+2
podziel przez 3
x+2
x+2=0
x=−2
26 sty 21:04
Aga: chyba coś mi nie wyszło, moje końcowe obliczenie:
5−x−2*3−x+2=1
26 sty 21:10
Kaja: porównaj sobie z moim rozwiązaniem.
26 sty 21:11
Aga: Już widzę gdzie zrobiłam błąd

Dziękuję bardzo
26 sty 21:12