Oblicz!
Wydi: | | 2 | |
Przedział (−3/2,0) jest zbiorem wszystkich rozwiązań nierówności |
| < m z niewiadomą x. |
| | x | |
Oblicz m...
8 cze 16:33
Basia: Pomagam
8 cze 16:35
Wydi:
8 cze 16:36
Basia:
2x<m
założenie: x≠0
2x−m<0
2−mxx<0 ⇔ (licznik > 0 ∧ mianownik<0) ∨ (licznik<0 ∧ mianownik>0) ⇔
(2−mx>0 ∧ x<0) ∨ (2−mx<0 ∧ x>0) ⇔
(mx<2 ∧ x<0) ∨ (mx>2 ∧ x>0)
1.
dla m=0 mamy
(0<2 ∧ x<0) ∨ (0>2 ∧ x>0) ⇔ x<0 ∨ niemożliwe ⇔ x<0 ⇔ x∊(−∞;0)
czyli dla m=0 warunki zadania nie są spełnione
2.
dla m>0 mamy
(x<2m ∧ x<0) ∨ (x>2m ∧ x>0)
jeżeli m>0 to 2m>0
x<0 ∨ x>2m
x∊(−∞;0)∪(2m;+∞)
a to na pewno nie jest przedział (−32;0)
czyli dla m>0 warunki zadania nie są spełnione
3.
dla m<0 mamy
(x>2m ∧ x<0) ∨ (x<2m ∧ x>0)
jeżeli m<0 to 2m<0
x∊(2m;0) ∨ niemożliwe
x∊(2m;0)
czyli
2m=−32
2*2=−3*m
−3m=4
m=−43
8 cze 16:49