całka
majka: Uczę się całki nieoznaczonej, jeśli będę miała jakiś problem to będę tutaj wstawiać. Mam
nadzieję, że ktoś mi pomoże. Więc pierwszą całką, z którą nie mogę sobie poradzić jest:
lnx = t
dx = xdt
co dalej?
26 sty 20:29
MQ: Jak to co?
wstaw t za lnx
wstaw xdt za dx
i już sama zobaczysz
26 sty 20:32
Kaja: nie mnóż tego przez x.
26 sty 20:33
MQ: Sorry −− nie zauważyłem −− już wstawiłaś −− no to co możesz zrobić z tymi x−ami
26 sty 20:34
Kaja: | | 1 | |
mała poprawka: |
| (lnx)2+C |
| | 2 | |
26 sty 20:34
MQ: Kaja masz błąd
26 sty 20:34
Kaja: gdzie? juz poprawiłam przecież
26 sty 20:35
MQ: Widzę −− zauważ, że posty weszły o tej samej porze.
26 sty 20:37
majka: | | t | | 1 | |
∫ |
| xdt = ln t * |
| x2 = ? |
| | x | | 2 | |
26 sty 20:38
Kaja: ok
26 sty 20:38
majka: dlaczego tak?
26 sty 20:39
Kaja: majka, jeśli tak to chcesz zapisać, to sobie te x pod całką skróć i zostanie ci ∫tdt
26 sty 20:40
majka: jak można skrócić?
26 sty 20:41
majka: nie wiem jak to zrobić, nic tu nie widzę
26 sty 20:42
MQ: No to inaczej:
lnx=t
Teraz widzisz?
26 sty 20:45
majka: no tak, a co dalej z tym robię ?
26 sty 20:48
MQ: No masz przecież:
Widzisz już?
26 sty 20:50
majka: no mogę skrócić będzie ln dx ? ∫lndx ?
26 sty 20:52
MQ:
Idiotę ze mnie robisz?
Za lnx podstawiasz t
26 sty 20:54
majka: nie, po prostu logarytmy mnie przerażają i wtedy sobie całkiem utrudniam i nic nie rozumiem,
sorry
| | 1 | | 1 | |
czyli będzie ∫tdt = |
| t2 |
| + C ? |
| | 2 | | x | |
26 sty 20:57
majka: nie źle
26 sty 20:58
majka: | 1 | |
| lnx 2 a ta druga część jak będzie wyglądała? |
| 2 | |
26 sty 21:00
majka: mógłbyś mi to do końca rozpisać, wtedy to sobie to sobie wytłumaczę?
26 sty 21:01
majka: a dobra już widzę, a można tak na początku skrócić te iksy? i zostanie tylko lndx?
26 sty 21:05
majka: hmm?
26 sty 21:07
majka: no dzięki
26 sty 21:13