pomocy!
meggi:
Podstawą graniastosłupa prostego jest romb o boku a i kącie między bokami alfa. Kat pomiędzy
przekątną graniastosłupa i jego podstawą jest równy beta. W tym graniastosłupie a = 0,5 alfa =
120 beta = 30 stopni. Oblicz pole powierzchni całkowitej , pole powierzchni bocznej oraz
objętość graniastosłupa.
26 sty 20:26
dero2005:
kąt β pomiędzy którą przekątną, krótszą czy dłuższą?
26 sty 21:41
nick : @up
A czy jego położenie ma wpływ na wynik? Bo sam dostałem do domu to zadanie, ale położenie tego
kąta nie jest sprecyzowane w treści zadania.
27 sty 12:18
Aga1.: Niezrozumiały jest zapis
27 sty 12:34
dero2005:

α = 120
o
β = 30
o
a = 0,5
czy takie są założenia do tego zadania?
27 sty 14:02
nick: No właśnie nie jest podane, czy ten kąt jest między dłuższą czy krótszą przekątną, a podstawą,
rysunku do zadania też nie było, więc proszę o rozważenie obu przypadków.
27 sty 23:37
dero2005:

poniewaz w trójkącie wszystkie katy są równe jest to trójkat równoboczny
a=f = 0,5
pole podstawy (rombu) wynosi
| | f*d | | √3 | |
Pp = a2sin 60o = |
| ⇒ d = |
| |
| | 2 | | 2 | |
P
b = 4*a*h =
V = P
p*h =
II wersja
reszta dalej wg wzorów
28 sty 18:11
nick: Dziękuję
29 sty 22:16