Punkty A = (−1,−2) i C = (3, 4)
W: Punkty A = (−1,−2) i C = (3, 4) są przeciwległymi wierzchołkami równoległoboku ABCD. Jeden z
jego boków zawiera się w prostej AB o równaniu x − 2y − 3 = 0, a drugi jest zawarty w prostej
BC o równaniu 3x + 2y − 17 = 0. Wyznacz współrzędne pozostałych wierzchołków tego
równoległoboku i oblicz jego obwód.
26 sty 20:23
Franek: Zderz dwie proste, AB i BC − otrzymasz punkt B. Postępuj analogicznie dla punktu D (i
równoległości wobec D).
Powodzenia.
A w ogóle, to kup sobie Everest Renaty Bednarz.
27 sty 00:10
Janek191:
A = ( − 1; − 2), C = ( 3; 4)
pr. AB : x − 2y − 3 = 0
czyli 2y = x − 3
y = 0,5 x − 1,5
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
pr. BC : 3x + 2y − 17 = 0
czyli 2y = − 3x + 17
y = − 1,5 x + 8,5
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Te proste mają wspólny punkt B.
0,5 x − 1,5 = − 1,5x + 8,5
2 x = 10
x = 5
−−−−−−−
y = 0,5*5 − 1,5 = 2,5 − 1,5 = 1
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
więc
B = ( 5; 1)
============
Przez punkt A prowadzimy prostą równoległą do pr BC :
y = − 1,5 x + b1
− 2 = −1,5*(−1) + b1
− 2 −1,5 = b1
b1 = − 3,5
y = −1,5 x − 3,5 − pr.AD
−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Przez punkt C = ( 3; 4) prowadzimy prostą równoległą do pr. AB :
y = 0,5 x + b2
4 = 0,5*3 + b2
4 − 1,5 = b2
b2 = 2,5
y = 0,5 x + 2,5 − pr. CD
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Te proste przetną się w punkcie D
− 1,5 x − 3,5 = 0,5 x + 2,5
2x = −6
x = − 3
−−−−−−−−−
y = 0,5*(−3) + 2,5 = − 1,5 + 2,5 = 1
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
więc
D = ( − 3;1)
============
27 sty 00:18
Eta:
Rozwiązując układ równań
AB: x − 2y−3=0
BC: 3x+2y−17=0
−−−−−−−−−−−−−
4x= 20 ⇒ x=5 to y=1 B (5,1)
→ → → →
AB= DC AB= [6,3] , DC=[3−xD, 4−yD]
to: 3−xD=6 i 4−yD= 3 ⇒ xD= −3 i yD= 1 D(−3,1)
27 sty 00:30
Eta:
Ob= 2(|AB|+|BC|)= .........
27 sty 00:32
Eta:

3 sposób ( bez wektorów)
Przekątne równoległoboku dzielą się na połowy
to:
| | xA+xC | | yA+yC | |
S( |
| , |
| )=.....= S(1,1) |
| | 2 | | 2 | |
to x
D= 2x
S−x
B i y
D= 2y
S−y
B B(−5,1)
x
D= 2−5= −3 i y
D= 2−1=1
D(−3, 1)
27 sty 00:57