Równania i nier. wielomianowe z wartością bezwzględną
HNO3: Jak rozwiązać takie równania i nier. wielomianowe:
a) 4|x|3 − |x|2 = 0
b) x4 + 5 − |5x3 + x| = 0
c) |(x2 − 9)(x2 − 25)| > 0
Prosiłbym o rozwiązania krok po kroku, ze względu na to, że chciałbym poznać metodykę ^^
Eta:
Witam

zasada jest taka: obliczamy:
miejsce zerowe pod modułem ( bezwzględną wartością)
x= 0
rozpatrujemy równanie w przedziałach:
1/x<0 2/ x≥0
dla x<0 zmieniamy znak wyrażenia pod modułem przy opuszczaniu modułu
zatem:
1/ dla x€ ( − ∞,0) mamy:
4(−x)
3 − ( −x)
2 =o
−4x
3 − x
2=0
x
2( 4x + 1)=0
to x = 0 −−− odrzucamy , bo nie należy do tego przedziału
pozostaje:
4x +1=0 => x= −
14 −−−−− jest rozwiazaniem w tym przedziale
2/ dla x€<0, ∞) −−−− nie zmieniamy znaków pod modułem:
zatem:
4(x)
3 − ( x)
3=0
x
2( 4x −1)=0
x= 0 −−− jest rozwiazaniem bo należy do danego przedziału
4x −1=0 => x =
14 −−− też jest rozwiazaniem
zatem ostateczna odp . jest:
x = −
14 lub x = 0 lub x =
14
zad2/ podobnie
najpierw miejsca zerowe pod modułem:
5x
3 + x =0 => x( 5x
2 +1)=0 => x = 0 bo 5x
2 +1 ≠0
zatem:
1/ x<0 i 2/ x≥0
1/ x€( −∞, 0) mamy:
x
4 +5 − [5( −x)
3 −x] =0
x
4 +5 +5x
3 +x =0
x
3( x +5) +5( x+ 5)=0
( x +5)( x
2 +1)=0 => x = −5 −−− jest rozw.
oraz x
2 +1=0 −−− sprzeczne
2/ dla x€< 0,∞)
mamy:
x
4 + 5 −[5(x)
3 +x] =0
x
4 +5 − 5x
3 − x=0 ...... rozwiąż i podaj te x , które należą do danego
przedziału
jako odp: podaj x z pierwszego i drugiego przedziału
zad3/ I aI ≥ 0 dla każdego a €R
bo bezwzględna wartość każdego wyrażenia nie może być ujemna!
więc w tym przykładzie zawsze jest dodatnia z wyjątkiem
tych x dla których przyjmuje wartośćrówną zero
więc dla: ( x
2 − 9)(x
2 −25) ≠ 0
( x −3)(x +3)( x−5)( x +5) ≠0
to; x≠ −3 x≠ 3 x≠ −5 x≠ 5
zatem odp:
x€ R −{ −5,−3,3,5}
HNO3: Tak − zwyczajnie gubiłem jeden wynik np. −
14 ale widzę że to się niewiele różni od
rozwiązywania równań kwadratowych z wart. bezwzględną