matematykaszkolna.pl
Ekstrema Kasia : Pomocy Mam jutro kolokwium: wyznacz ekstreme funkcji: f(x)=xex
26 sty 20:11
Artur_z_miasta_Neptuna: A z czym studentka ma problem nie zna teorii/"procedury" to do notatek zaglądamy swoich z ćwiczeń i wykladów nie wychodzi jej to pisze nam tu swoje obliczenia 'zacina się' znowu −−− pisze obliczenia inny problem jaki konkretny prosimy
26 sty 20:17
fsfsddfsfsd: 1. Dziedzina D=R 2. Pochodna f'(x)=ex + xex f'(x)=ex(1+x) ex − zawsze dodatnie 3. Sprawdzasz kiedy pochodna wieksza mniejsza rowna 0 f'(x)=0 wtedy i tylko wtedy gdy 1+x=0 bo ex jest zawsze dodatnie wiec x=−1 f'(x)>0 dla x>−1 f'(x)<0 dla x<−1 4. Liczysz asymptoty ( nie chce mi sie, wychodze zaraz ) 5. rysujesz tabelke z charakterystycznymi punktami i przedzialami miedzy tymi punktami czyli (−nieskonczonsc;−1) | −1 | (−1;1) | 1 | (1; + niesk. ) no i wpisujesz wartosci dla punktow a dla przedzialow wpisuejsz czy pochodna jest + czy −
 −1 
generalnie odpowiedz to min=max=

dla −1
 e 
26 sty 20:18
Kasia : Artur z miasta neptuna chodzi o to ze nie było mnie wtedy na wykładzie i nie mam nic
26 sty 20:24
Mila: rysunek 1)f(x)=x*ex D=R 2) miejsca zerowe x*ex=0 ⇔x=0 i f(0)=0 3)granice na krańcach dziedziny limx→(x*ex)=
 x 1 
limx→−(x*ex)=0 [limx→−

=H=limx→−

=0]
 e−x −e−x 
4)Monotoniczność funkcji i ekstrema f ' (x)=ex+xex f ' (x)=0⇔ex(1+x)=0⇔x=−1 f ' (x)>0 ⇔1+x>0⇔x>−1 funkcja rosnąca dla x<−1 f. malejąca x=−1 min
 −1 
f(−1)=(−1)e−1=

e 
5) punkty przegięcia f ''(x)=ex+ex+xex=2ex+xex 2ex+xex=0 x+2=0⇔x=−2 2ex+xex>0 ⇔x+2>0; x>−2 dla x=−2 ma punkt przegięcia
26 sty 23:05