Ekstrema
Kasia : Pomocy Mam jutro kolokwium:
wyznacz ekstreme funkcji:
f(x)=xex
26 sty 20:11
Artur_z_miasta_Neptuna:
A z czym studentka ma problem

nie zna teorii/"procedury"

to do notatek zaglądamy swoich z ćwiczeń i wykladów
nie wychodzi jej

to pisze nam tu swoje obliczenia
'zacina się'

znowu −−− pisze obliczenia
inny problem

jaki

konkretny prosimy
26 sty 20:17
fsfsddfsfsd: 1. Dziedzina
D=R
2. Pochodna
f'(x)=e
x + xe
x
f'(x)=e
x(1+x)
e
x − zawsze dodatnie
3. Sprawdzasz kiedy pochodna wieksza mniejsza rowna 0
f'(x)=0 wtedy i tylko wtedy gdy 1+x=0 bo e
x jest zawsze dodatnie
wiec x=−1
f'(x)>0 dla x>−1
f'(x)<0 dla x<−1
4. Liczysz asymptoty
( nie chce mi sie, wychodze zaraz

)
5. rysujesz tabelke z charakterystycznymi punktami i przedzialami miedzy tymi punktami
czyli
(−nieskonczonsc;−1) | −1 | (−1;1) | 1 | (1; + niesk. )
no i wpisujesz wartosci dla punktow a dla przedzialow wpisuejsz czy pochodna jest + czy −
| | −1 | |
generalnie odpowiedz to min=max= |
| dla −1 |
| | e | |
26 sty 20:18
Kasia : Artur z miasta neptuna
chodzi o to ze nie było mnie wtedy na wykładzie i nie mam nic
26 sty 20:24
Mila:

1)f(x)=x*e
x
D=R
2) miejsca zerowe
x*e
x=0 ⇔x=0 i f(0)=0
3)granice na krańcach dziedziny
lim
x→∞(x*e
x)=
∞
| | x | | 1 | |
limx→−∞(x*ex)=0 [limx→−∞ |
| =H=limx→−∞ |
| =0] |
| | e−x | | −e−x | |
4)Monotoniczność funkcji i ekstrema
f ' (x)=e
x+xe
x
f ' (x)=0⇔e
x(1+x)=0⇔x=−1
f ' (x)>0 ⇔1+x>0⇔x>−1 funkcja rosnąca
dla x<−1 f. malejąca
x=−1 min
5) punkty przegięcia
f ''(x)=e
x+e
x+xe
x=2e
x+xe
x
2e
x+xe
x=0
x+2=0⇔x=−2
2e
x+xe
x>0 ⇔x+2>0; x>−2
dla x=−2 ma punkt przegięcia
26 sty 23:05