Pilne
Nela: Zad. oblicz pole całkowite graniastosłupa prawidłowego czworokątnego jezeli :
przekatna sciany ma długość 6 pierwiastków z 3 cm i jest nachylona do podastawy pod katem 60
stopni
26 sty 20:03
xkamikazex:

Pc = 2Ppods + 4Pścian bocznych
masz przekątną ściany bocznej i kąt 60stopni. teraz liczysz h z sin 60=h/6pier3 czyli h
wychodzi 9. teraz z cos 60=a/6pier3 i a wychodzi 3pier3
noi teraz 2Pp= 2*3pier3=6pier3
i 4psb=4*(9*3pier3)=108pier3
i teraz to dodaj: 6pier3+108pier3=114pier3
26 sty 23:26
xkamikazex:

Pc = 2Ppods + 4Pścian bocznych
masz przekątną ściany bocznej i kąt 60stopni. teraz liczysz h z sin 60=h/6pier3 czyli h
wychodzi 9. teraz z cos 60=a/6pier3 i a wychodzi 3pier3
noi teraz 2Pp= 2*3pier3=6pier3
i 4psb=4*(9*3pier3)=108pier3
i teraz to dodaj: 6pier3+108pier3=114pier3
26 sty 23:26