prosze o pomoc
emotka:
stereometria
Postprzez emotka » Dzisiaj, 18:09
1. Długość krawędzi podstawy ostrosłupa prawidłowego trójkątnego wynosi 2 a wysokość tego
ostrosłupa również 2. oblicz długość krawędzi bocznej, wysokość ściany bocznej, pole
powierzchni bocznej oraz objętość.
2. Podstawą graniastosłupa prostego jest romb o boku a i kącie między bokami alfa.
Kat pomiędzy przekątną graniastosłupa i jego podstawą jest równy beta.
W tym graniastosłupie a = 0,5 alfa = 120 beta = 30 stopni.
Oblicz pole powierzchni całkowitej , pole powierzchni bocznej oraz objętość graniastosłupa.
3. Trójkąt prostokątny obracamy dookoła przeciwprostokątnej. Długości przyprostokątnych wynoszą
5 i 3. Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej bryły.
26 sty 19:49
Buc Kipic: 1.
Obliczmy wysokosc sciany bocznej:
H− wysokosc ostroslupa = 2
a − krawedz podstawy = mamy podane 2
hp−wysokosc podstawy
hp=a √3 /2
hp=2 √3 /2
hp=√3
1/3hp=1 √3 /3
hb−wysokosc sciany bocznej
hb2=(1 √3 /3)2 + 22
hb=√39/3
Obliczmy teraz krawedz boczna:
2/3hp=2 √3 /3
takze z twierdzenia pitagorasa liczymy
k− krawedz boczna
k2= (2 √3 /3)2 + 22
k=√48/3
Obliczmy objetosc
Pp = a2 √3 /4= √3
v=1/3 * Pp *H
v=1/3 * √3 * 2 = 2 √3/3
Obliczmy pole boczne:
Pc= Pp + Pb
Pc= √3 + 3 * 1* √39/3
Pc = √3 + √39
26 sty 20:09
Buc Kipic:

3.
h trojkata prostokatnego wynosi h = ab/c
a i c to przyprostokatne a przeciwprostokatna to c
obliczmy c c=
√34
wiec h =15/
√34
czyli promien powstalej figury wynosi tyle co h
z twierdzenia pitagorasa liczymy h1 i h2
h1= 25/
√34
h2 = 9
√34
Obliczmy Vc=V1 + V2
V1 liczmy majac podane h1 i h z V1=1/3 * h1*h
V2 liczymy V2=1/3 *h2*h
Obliczmy Pc=P1 +P2
P1=π h * 5
P2=π h * 3
26 sty 20:27
pigor: ... no to np.
3) dany trójkąt prostokątny po obrocie "daje" 2 stożki "sklejone" podstawami (kołami)
o wspólnym promieniu
r=? będącym zarazem wysokością danego Δ prostokątnego
względem przeciwprostokątnej , tworzących długości
L=5 ,
l=3 i o sumie wysokości
tych stożków
H1+H2=√32+52=
√34 równej długości przeciwprostokątnej tego
trójkąta , zatem z warunków zadania i porównania wzorów na pole Δ prostokątnego
masz równanie
12√34*r=
12*5*3 ⇔
√34*r= 15 ⇔
r= 1534√34 , więc
Vb= 13π r
2*H
1+
13π r
2H
2=
13π r
2(H
1+h
2)=
| | 152 | | 15 | | 75 | |
= 13π |
| *√34= 5π |
| √34= |
| π √34 j3. − objętość, |
| | 34 | | 34 | | 34 | |
| | 15 | | 15 | |
natomiast Pc=π rL+π rl= πr(L+l)= π* |
| √34(5+3)= |
| π √34 j2. − szukana |
| | 34 | | 17 | |
powierzchnia całkowita powstałej bryły . ...
26 sty 20:29