Udowodnij ze funkcja jest parzysta
studia : Mam dla was troszke hardcorowe zadania , ale licze na wasza pomoc

Udowodnij ze funkcja jest parzysta :
f(x)=(2x−1)
n+(2x+1)
n−cos(x) , gdzie n nalezy do N jest liczba pewna parzysta
26 sty 19:40
MQ: cos −− f parzysta, więc nim się nie przejmujemy
a w tych dwu wyrazach wielomianowych wstaw −x zamiast x i wyciąg −1 przed nawias.
i zauważ, że −1 do potęgi parzystej daje 1
26 sty 19:45
Artur_z_miasta_Neptuna:
boże ... to są studia

czeka nas apokalipsa
sprawdź warunek: f(x) = f(−x)
jeżeli zachodzi to funkcja jest parzysta
26 sty 19:48
Mila:
n=2k, gdzie k∊N z zał.
f(x)=(2x−1)2k+(2x+1)2k−cosx
f(−x)=((−2x−1)2)k+((−2x+1)2)k−cos(−x) i teraz po kolei
(−2x−1)2=(2x+1)2
(−2x+1)2=(2x−1)2
cos(−x)=cosx
Podstaw
f(−x)=(2x+1)2k+(2x−1)2k−cosx=f(x)
cnw
26 sty 19:49