Wyznaczanie wartości parametru m dla funkcji.
PiSak: Wyznacz te wartości parametru m, dla którego miejsce zerowe funkcji f(x) = −4x+|3−m| jest
liczbą mniejszą od 1.
Proszę o pomoc.
8 cze 16:28
Basia: Pomagam
8 cze 16:30
Basia:
Miejsce zerowe funkcji to ten argument x, dla którego funkcja przyjmuje wartość 0 czyli
−4x+|3−m| = 0
−4x = −|3−m| /:(−4)
x<1 czyli
|3−m|<4 ⇔
3−m>−4 ∧ 3−m<4 ⇔
−m>−7 ∧ −m<1 ⇔
m<7 ∧ m>−1 ⇔
m∊(−1;7)
8 cze 16:34
PiSak: Dziękuję pięknie. Nie miałem pomysłu jak tam zastosować warunek z miejscem zerowym mniejszym od
1, ale teraz już rozumiem co i jak.
8 cze 16:42