Wielomiany
Helpme: Znowu zamęczam

:
Rozłóż wielomian w na czynniki, grupując jego wyrazy :
a) w(x)= x
3 + 3x
2 + 6x + 18 =
b) w(x)= 3x
3 − 6x
2 + 4x−8 =
Proszę o wytłumaczenie jak to mam zrobić.
26 sty 19:33
Saizou : a)
x3+3x2+6x+18=
x2(x+3)+6(x+3)=0
(x+3)(x2+6)=0
zrób analogicznie b
26 sty 19:37
Buc Kipic: b)=
3x3−6x2+4x−8
3x2(x−2)+4(x−2)
(3x2+4)(x−2)
26 sty 19:40
Helpme: Potem obliczyć delte ?
26 sty 19:46
Buc Kipic: nie delty nie trzeba liczyc
26 sty 19:48
Helpme: Ok

Dziękuję
26 sty 19:50
asdf: jak nie trzeba? jak mu trzeba sprawdzić, że to nie ma pierwiastków to niech sobie sprawdza..
26 sty 19:52
tn: Wyraźnie widać, że jest to parabola o wierzchołku nad osią x skierowana ramionami ku górze, nie
potrzebna więc delta.
26 sty 20:19
Helpme: A ze wzorów skróconego mnożenia ? Bo coś za krótkie było by te zadanie gdyby tylko tak je
zostawić jak napisali Saizou i Buc Kipic.
26 sty 20:35
Mikołaj Mazurowski : W(x)=5x2+15x2−x−3
27 lis 18:25
ABC:
jeśli tam z przodu ma być 5x3 to −3 jest pierwiastkiem i dziel hornerem
27 lis 18:29
chichi:
przecież ten przyklad wręcz został stworzony pod metodę grupowania, jaki horner Panie
27 lis 18:48
ABC:
można i grupowaniem ale ja kocham te tabelki
27 lis 20:34
лол: 1/8х5−1/2х3−х2+4
24 wrz 16:02
wow:
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| x3( |
| x2−1)−4( |
| x2−1)=( |
| x2−1)( |
| x3−4)= |
| 2 | | 4 | | 4 | | 4 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
= |
| * |
| (x2−4)(x3−8)= |
| (x−2)(x+2)(x−2)(x2+2x+4)= |
| | 4 | | 2 | | 8 | |
| | 1 | |
= |
| (x−2)2(x+2)(x2+2x+4) |
| | 8 | |
24 wrz 16:21