26 sty 19:29
Artur_z_miasta_Neptuna:
podstaw ... przekształć ... sprawdź
26 sty 19:32
Patryk: próbowałem i wychodzi ze się nie równa, ale pewności brak
26 sty 19:33
asdf: | | 1 | | 1 | |
mi wyszło, że a = |
| , b = |
| |
| | sin2xcos2x | | sinx * cos3x | |
26 sty 19:34
Dominik: a = b na 100%

moge rozpisac jesli trzeba
26 sty 19:36
Artur_z_miasta_Neptuna:
asdf ... źle Ci wyszło
Patryk ... to pokaż nam tutaj jak liczysz ... pokażemy gdzie robisz błąd
26 sty 19:37
Patryk: jak możesz to dawaj Dominik
26 sty 19:37
asdf: | | (t2+1)2 | |
źle przepisałem przykład...zrobiłem taki: |
| |
| | t2 | |
26 sty 19:37
Dominik: mamy do sprawdzenia tozsamosc
| (tg2x + 1)2 | | 1 | |
| = |
| |
| tgx | | sinxcos3x | |
| | | sin4x | | 2sin2x | |
| + 1 + |
| | | cos4x | | cos2x | |
| |
L = |
| = |
| | | |
| | | sin4x | | 2sin2x | |
| + cosx + |
| | | cos3x | | cosx | |
| |
= |
| = |
| | sinx | |
| | sin4x + cos4x + 2sin2xcos2x | | (sin2x + cos2x)2 | |
= |
| = |
| = |
| | sinxcos3x | | sinxcos3x | |
26 sty 19:43
Dominik: skad takie zadanko?
26 sty 19:44
Patryk:
| | 1 | | c | |
a= |
| * |
| =b wyszło  |
| | c4 | | s | |
26 sty 19:45
Artur_z_miasta_Neptuna:
Dominik ... i się dałeś podpuścić
dostał Patryk 'za frajer'
26 sty 19:45
Dominik: a tam podpuscic. wierze, ze probowal.
26 sty 19:47
Patryk: Zadanie wzięło się taką droga ,ze robiłem zadanie; Na stożku, którego pole przekroju osiowego
jest równe S, a kąt między wysokością a tworzącą ma miarę α , opisano kulę. Oblicz pole
powierzchni tej kuli.
odpowiedz z booka była podana w zależności od sinusa i cosinusa a jak swoim sposobem zrobiłem w
zależności od tangensa i musiałem sprawdzić czy to to samo
26 sty 19:49
Patryk: moj sposób wydaje się prostszy
26 sty 19:50
asdf: super, tylko nie o to chodzi w matematyce..
26 sty 19:51
Patryk: na maturze chodzi o szybkość
26 sty 19:52
Dominik: sprawdzilem ta tozsamosc doslownie w chwile, zapisujac normalnie symbol sinusa i kosinusa na
kartce. najwiecej czasu zajal zapis posta.
26 sty 19:54
asdf: no tak, kto pierwszy ten lepszy...
26 sty 19:54
Dominik: a na maturze rzeczywiscie czas gra kluczowa role − warto miec go wiecej. niemniej jednak nie
widze zebys go tutaj w jakis sposob oszczedzal.
26 sty 19:55
asdf: jak sie człowiek śpieszy to diabeł się cieszy...ale głupoty piszecie
26 sty 19:57
Dominik: nie chodzi o pospiech, a szybsze metody rozwiazywania zadan. tak jest np z wielomianami − mam
osoby w klasie ktore zadania maturalne rozwiazuja poprzez uklady miliona rownan, kiedy mozna
je wszystkie wykonac w paru linijkach.
26 sty 19:59
Artur_z_miasta_Neptuna:
Patryk ... na maturze nie jest ważna szybkość ... tylko 'wstrzelenie' się w klucz
26 sty 20:00
Patryk: co rozumiesz pod pojęciem wstrzelenie Arturze ?
26 sty 20:01
asdf: no i co z tego? niech sobie rozwiązują te układy miliona równań − jak tylko tak potrafią to
niech tak robią.
26 sty 20:02
Artur_z_miasta_Neptuna:
rozwiązanie zadania w inny sposób niż to przewiduje arkusz odpowiedzi jest równoznaczne z
udzieleniem błędnej odpowiedzi
26 sty 20:02
Dominik: w klucz bardziej trzeba sie wstrzelic np. na polskim. matura z matematyki wymaga jedynie
rozwiazania zadan − wynik to wynik. co prawda najbezpieczniej jest je robic schematami
wyuczonymi w szkole.
26 sty 20:02
Dominik: @asdf − na maturze masz srednio 11 zadan i 180 minut. daje ci to ok 15 minut na zadanie,
zakladajac ze od razu wpadasz na pomysl jak je zrobic i nie popelniasz zadnych bledow
rachunkowych. wole miec pewnosc, ze niektore typy zadan umiem rozwiazac sprytniej.
26 sty 20:03
Patryk: ja słyszałem ,ze sposób się nie liczy tylko wynik (jeżeli sposób jest zrozumiały)
26 sty 20:04
asdf: @Dominik, wiec juz sobie odpowiedziales na pytanie dlaczego robia to na około − żeby być
pewnym.
@Patryk możesz robić jakim chcesz sposobem, uklady rownan mozesz liczyc macierzami, wszystkim −
byle bylo to poprawne.
26 sty 20:06
Artur_z_miasta_Neptuna:
Dominik ... zważywszy na to, że zadania te są krótkie (w większości) ... 15 minut to
niepotrzebny luksus ... spokojnie ... zobaczysz, skonczysz w 90min i sie nudzić będziesz
26 sty 20:06
Artur_z_miasta_Neptuna:
Spójrzcie sobie do pierwszego lepszego cogito czy co tam teraz drukuje arkusze zadań
z tyłu jest klucz odpowiedzi i są podane sposoby rozwiązania i w punktach, iel punktów za co
otrzyma delikwent.
Rozwiązując w sposób inny niż w kluczu jest traktowane jako rozwiązanie błędne (np. obliczenie
pola trójkąta za pomocą całek).
26 sty 20:08
Artur_z_miasta_Neptuna:

Panowie ... matury sprawdzają teraz w innym miejscu niż wasza szkoła ... teraz to jest masówka.
Opowiem Wam pewną historię ... ostatni rocznik starej matury ... pomorskie. Zadanie z
stereometrii.
Były podane boki trapezu i trzeba było coś tam obliczyć (nieistotne co) ... w każdy bądź razie
... byly dwa przypadki (patrz rysunek) ... a w kluczu odpowiedzi był wzięty tylko jeden
(oczywiście ... lewy). Pomyślcie sobie, że część szkół w pomorskim początkowo nie zaliczyła
uczniom w pełni dobrze rozwiązanego zadania (z 2 przypadkami) jako dobrze rozwiązane zadanie
pamiętajcie, że na starej maturze były oceniane tylko 3 zadania ... więc przez błąd kuratorium
maturyści, którzy wykazali się wiedzą mieli o 1/3 miej punktów.
Szczęśliwie szybko naprostowali to ... jednak jako, ze w kluczu był tylko jeden przypadek ...
to każdy kto miał 1 przypadek ... miał zadanie zaliczone
26 sty 20:14
Patryk: zrobiłeś źle było dobrze
zrobiłeś dobrze było źle
26 sty 20:17
Dominik: o ile wiem dziala to na tej zasadzie, ze w kluczu rozpisane sa przykladowe metody rozwiazania
zadania i odpowiednia do nich punktacja. jednak matematyczka mowila mi, ze przy innej, ale
poprawnej metodzie komisja zadanie punktuje normalnie (a ona sama sprawdza matury, wiec nie
powinna zmyslac). klucz ma pomoc egzaminatorowi, by szybciej ocenial zadania rozwiazywane
najpopularniejszymi sposobami.
a o czas sie nie martwie. z probnych wychodzilem przed czasem. mimo wszystko...
26 sty 20:17
Artur_z_miasta_Neptuna:
Patryk ... dokładnie ... ale wtedy to nauczyciele jeszcze byli ze szkoły więc można było to
szybko wyprostować ... a teraz ... odpowiedź niezgodna z kluczem jeżeli jeszcze będzie
sprawdzana przez jakiegoś historyka ... to od razu jest traktowana jako błędna odpowiedź i do
śmietnika
26 sty 20:18
Dominik: matematyke sprawdzaja matematycy.
26 sty 20:22
Patryk: historyka ,własnie ,to możliwe ?
26 sty 20:24
asdf: Dominik, dziwnie to piszesz, pierw sie martwisz o czas, a pozniej sie chwalisz, ze wychodzisz
przed czasem.
26 sty 20:27
Dominik: wychodze przed czasem, bo go nie marnuje. a nie marnuje go, bo, o ironio, nie mam na to czasu.
26 sty 20:33
26 sty 20:42
asdf: bez komentarza...
26 sty 20:48