stereometria
meggi: 1.
Trójkąt prostokątny obracamy dookoła przeciwprostokątnej. Długości przyprostokątnych wynoszą 5
i 3. Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej bryły.
2. Długość krawędzi podstawy ostrosłupa prawidłowego trójkątnego wynosi 2 a wysokość tego
ostrosłupa również 2. oblicz długość krawędzi bocznej, wysokość ściany bocznej, pole
powierzchni bocznej oraz objętość.
3. Podstawą graniastosłupa prostego jest romb o boku a i kącie między bokami alfa.
Kat pomiędzy przekątną graniastosłupa i jego podstawą jest równy beta.
W tym graniastosłupie a = 0,5 alfa = 120 beta = 30 stopni.
Oblicz pole powierzchni całkowitej , pole powierzchni bocznej oraz objętość graniastosłupa.
26 sty 19:26
meggi:
26 sty 19:42