funkcja
M: Jak udowodnić ze ta funkcja y= −x
2 +6x−1 jest rosnąca w przedziale ( − nieskonczoności, 3>
dzieki za pomoc
26 sty 19:18
Artur_z_miasta_Neptuna:
liceum czy studia

studia −−− liczysz pochodną i przedstawiasz monotoniczność tejże funkcji
liceum −−− wyznaczasz x
wierzchołka ... piszesz, że a<0 (prawda


) ... i wyciągasz z tego
wniosek, że w takim a takim przedziale funkcja, która jest parabolą, jest rosnąca ... a w
takim malejąca
26 sty 19:22
Dominik: xw = 3
jako ze a < 0 to funkcja rosnie do wartosci x rownej 3 − czyli w przedziale (−∞, 3>
26 sty 19:23
M: liceum czyli obliczyć xw −b/2a = 3
okej dzieki wielkie
26 sty 19:26