udowodnienie
pause: siemka mam pytanko
do tego zadania
Wykaż, że odcinek łączący środki ramion trapezu jest równoległy do jego podstaw, a jego
długośc jest średnią arytmetyczną długości podstaw trapezu.
ogolnie najbardziej nielubie tego typu zadan na udowadnianie , z wektorow nie jestem zbyt mocny
jednak ja tutaj w tym zadaniu nie widze zeby bylo co udowadniac, bo jezeli podstawy trapezu sa
do siebie rownolegle to wycinajac ze srodka prostokat i laczac powstale dwa trojkaty o
ramionach takich samych co trapez to z tw. o odcinku laczacym srodki ramion trojkata mamy ze
ten maly odcinek laczacy wlasnie srodki tych ramion jest rownolegly do podstawy trojkata i w z
wiazku z tym rozszerzajac ten trojkat tym prostokatem ktorego wklejamy do srodka z zalozen juz
mamy ze to musi byc rownlogle do podstaw.
stad moje pytanie czy taki dowod na maturze bylby pozytywnie oceniony? prosilbym jeszcze
ewentualnie o lopatologiczne wytlumaczenie wektorowego dowodu
26 sty 18:42
pause: pomoze ktos
26 sty 18:52
T:

to może z podobieństwa trójkątów albo Taleska ... −
26 sty 18:59
Saizou :

zapiszę bez strzałek nad wektorami
EF=ED+DC+CF
EF=EA+AB+BF
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−()dodając stornami
2EF=
ED+DC+
CF+
EA+AB+
BF zaznaczone wektory są przeciwne
2EF=DC+AB
26 sty 19:01