Pustak :(
Buc Kipic: Rozwiąz rownanie
niewiem czy tak sie to rozwiazuje i prosze w razie zlych obliczen o poprawki .
lx−1l+lxl=2
x≥1
x−1+x=2
2x=3
x=3/2
x−1+x=−2
2x=−1
x=−1/2 sprzecznosc
x<1
−x+1+x=2
1=2 sprzecznosc
−x+1+x=−2
1=−2 sprzecznosc
czyli odpowiedz to x=3/2
a w odpowiedziach jest ze x=−1/2 i x=3/2 tylko jakim cudem jest −1/2 skoro −1/2 nie spelnia
warunku x≥1
26 sty 18:23
Artur z miasta Neptuna:
Tp byloby dpbrze gdyby tam nie bylo |x|
26 sty 18:26
Buc Kipic: a skoro jest to wlasnie pytam bo niewiem jak sie to rozwiazuje i niemam pomyslu jak inaczej to
z tymlxl zrobic
26 sty 18:31
Buc Kipic: czy trzeba jescze uwzglednic lxl ? czyli do kazdego odwrotnosc ?
26 sty 18:43
bash: rozwiąż to równanie w 3 przedziałach
I) x∊(−∞;0>
II) x∊(0;1>
III) x∊(1;+∞)
26 sty 18:52
ZK: Sa rozne sposoby rozwiazywania takich rownan, Np. pigor rozwiazuje to inaczej
jesli masz dwie lub wiecej wartosci bezwzgledne to proponuje CI rozwiazywac takie rownania
przedzialami
Patrzysz gdzie zeruja sie moduly i tak x−1=0 to x=1 natomiast |x|=x dla x>0 i =−x dla x<0
Wobec tego mamy 3 przedzialy
1. (−∞,0> 2. (0,1> i 3. (1,∞) . teraz tak Jak bedzie wygladac rownanie w 1 przedziale po
opuszczeniu modulow (wartosci bezwzglednych )
Mamy przedzial (−∞,0> wiec |x−1|+|x|=2 to po opuszczeniu modulow bedzie
−(x−1)+(−x)=2 to −x+1−x=2 to −2x=1to x=−1/2
Patrzymy jak bedzie w 2 przedziale czyli (0,1> wiec |x−1|+|x|=2 po opuszczeniu modulow bedzie
−(x−1)+x=2 to −x+1+x=2 to 1=2 sprzecznosc
Patrzymy jak bedzie w przedziale nr3 czyli (1,∞) wiec |x−1|+|x|=2 po opuszczeniu modulow bedzie
x−1+x=2 2x=3 to x =3/2 Wobec tego rozwiazaniem tego rownania sa liczby x=−1/2 i x=3/2
26 sty 19:07
26 sty 19:08
bash:
ZK znasz może jakiś fajny zbiór zadań w internecie z wartości bezwzględnej oprócz tego
powyższego..
26 sty 19:11
Buc Kipic: @ZK caly czas analizuje te zadania ale tam niema w zadnym przykladzie samego lxl i dlatego
niemam pojecia jak to polaczyc ale z wczesnijej twojej wypowiedzi juz mniejwiecej zajarzylem.
Dziekuje wszystkim za podpowiedzi juz wiem ze samo lxl to jest jako 0
26 sty 19:13
ZK:
https://matematykaszkolna.pl/strona/3410.html zobacz tez tu. Ostatnio tez widzialem na forum rownanie 3 stopnia w module .
Poza tym popros moze PW, Ete Mile czy Krystek oni sa lub byli nauczycielami to napewno CI
pomoga i doradza .
Jest tez strona matematyka .pl i np matemaks czy e−zadania .pl prosze spojrzec . Pozdrawiam
26 sty 19:33
pigor: ..., a w "pamięci" narysuj sobie os liczbową OX i zaznacz na niej x=0 i x=−1 , to szukasz
na niej takich punktów x , że suma ich odległości od 0 i 1 ma być równa 2 (przeczytaj sobie
słowami dane równanie) ; no i ja ja szybko znajduję i zaznaczam tylko 2 takie punkty :
x=−12, który jest oddalony od 0 i −1 odpowiednio o
12+1
12=2 lub
x= 32 =1
12 oddalony analogicznie od −1 i 0 o odpowiednio
12+1
12= 2.
26 sty 19:39
Buc Kipic: @pigor no tak tylko że jak jest jakiś super mega wypasienie trudny przykład to wtedy taki
sposób nie pomoże wiec trzeba liczyć tak jak w podrecznikach do tej pory liczyłem własnie w
ten sposob czyli na wieska matematyka i nie umiem poprawnie zapisywac jak sie te zadania
rozwiazuje a odpowiedz znam

a na maturze trzeba napisac jak sie rozwiazywalo bo pan
profesor ktory sprawdza nie czyta w myslach piszacego tej pracy
26 sty 19:43
pigor: ... a tak a propos ,
|x|= |x−0| , to geometrycznie (na osi OX) jest odległość
jakiegoś (szukanego) punktu x od punktu 0 (zero) na tej osi i tyle . ...
26 sty 19:44
pigor: .. no cóż , pozwolę sobie nie zgodzić się z tobą, ale może ktoś z tego potrafi wyciągnąć
wnioski na szybkie, łatwe i przyjemne zdanie matury ...

co najmniej na
26 sty 19:48
ZK: Kolego sympatyczny samo |x| to nie jest jako 0
Deficja wartosci bezwzglednej jest taka |x|=x dla x≥0 a takze |x|=−x dla x<0 ( tam w w poscie
wyzej mialo byc ≥0 a nie >0 ) czyli dla x=0 i dodatnich nie zmieniamy znaku opuszczajac
wartosc bezwzgledna a dla x ujemnych czyli <0 zmieniamy znak opuszczajac wartosc b ezwzgledna
Wezmy ten przyklad |x−1|+|x|=2 dla x∊(−∞,0) Bierzesz dowolna liczbe z tego przedzialu (tylko
nieskrajne ) czyli −∞ i 0 np x=−50 dla |x−1|= |−50−1|=|−51| musisz zmienic znak bo wartosc
bezwzgledna nie moze byc liczba ujemna wobec tego |−51|=−(−51)=51 to samo robisz z |x−1| dla
tego przedzialu = −(x−1)=−x+1.
Tak samo bedzie z |x| =−x dla tego przedzialu bo w tym przedziale mamy same liczby ujemne .
A juz wiem o co CI chodzi .
Jesli masz np |x−5| +|2x+4|+|x| to do okreslenia przedzialow dla |x| bierzesz 0 i tutaj beda
takie przedzialy
x−5=0 to x=5 , 2x+4=0 to x=−2 i dla |x| bierzemy 0 i bedziemy mieli takie przedzialy
1. x∊(−∞,−2> 2. x∊(−2, 0> 3. x∊(0,5> i 4. x∊(5,∞) . Prosze zauwazyc ze ilosc przedzialow jest
o 1 wiekdsza niz ilosc modulow . Moze teraz bedzie jasniej . czesc
26 sty 20:08