Zasada zachowania pedu
hmm...: Proszę o wytlumaczenie 
Fizyka
Ciało o masie m1=990g, leżące na powierzchni poziomej trafia kula o masie m2=10g i grzęźnie w
nim. Prędkość kuli jest skierowana poziomo i równa się v=700 m/s. Jaką drogę s przebywa ciało
do momentu zatrzymania się, jeżeli współczynnik tarcia między ciałem a powierzchnią jest równy
f=0,05?
Z zasady zachowania pędu wyszło v=7m/s. Następnie F
w=T => a=gf czyli a=0,49m/s
2. Pozostaje
obliczyć tylko drogę i tu jest problem. Dlaczego bierze się v
p=0 a nie v
p równe 7?
26 sty 18:15
hmm...:
26 sty 18:25
hmm...: ...
26 sty 18:37
hmm...: ..
26 sty 18:45
Sławek:
A może porównać pracę sił tarcia na drodze s z energią kinetyczną układu ciał?
26 sty 19:04
Nienor: vp=7
vk=vp−at, jeżeli vk=0 (a równa się) to zmiana oznaczeń zasadniczo nie zmienia rozwiązania
(zmienia się zwrot przyśpieszenia). Wydaje mi się, że twoja interpretacja jest właściwsza.
26 sty 19:27
MQ: Prościej to obliczyć z zasady zachowania energii.
Ek kuli uderzającej = praca siły tarcia
Ek=(1/2)*m2v2
W=(m1+m2)gf*s
Z tej równości prosto wychodzi s.
26 sty 19:36
Nienor: MQ Nie można, bo nie wiesz ile energi poszło na energię wewnętrzną ciała przy zderzeniu.
Zasada zachowania energi jest zachowana wprost tylko przy zderzeniach idealnie sprężystych.
26 sty 21:22
hmm...: Mam jeszcze pytanie odnośnie takiego zadania.
Na ciało o masie 3 kg poruszające się w dodatnim kierunku osi y z przyspieszeniem o wartości
3m/s2 działają tylko dwie siły. Jedna z nich działa w dodatnim kierunku osi x i ma wartosć 8
N. Ile wynosi wartość drugiej siły ?
Czy to będzie Fw=Fx+F czyli F=9−8=1N?
27 sty 15:27
hmm...: F
w=F
y
27 sty 15:31
hmm...: odświeżam
27 sty 15:38
hmm...: odświeżam bo znowu stęchło
27 sty 15:44
Buc Kipic: ja mam jeszcze jedno pytanko czy to jest rozszerzenie z fizyki ?
27 sty 16:01