prosze o pomoc, bo to zadanie z * i nie umiem tego zrobić;/
Alan: | | 2n+14 | |
* dany jest ciąg (an)jest określony wzorem an= |
| . liczba całkowitych wyrazów tego |
| | n | |
ciągu jest równa?
a. 5
b.4
c.3
d.2
26 sty 18:11
bash: | | 2n+14 | | 2n | | 14 | | 14 | |
an= |
| == |
| + |
| =2+ |
| |
| | n | | n | | n | | n | |
Z powyższego wyniku widać, że wyrazy całkowite otrzymamy wtedy i tylko wtedy, gdy
n będzie
dzielnikiem
14. Dzielniki 14 to: 1,2,7,14. Mamy więc 4 wyrazy całkowite
odp.B
26 sty 18:17
Alan: a jeśli w działaniu zamiast 2n+14 jest 2n −24
to robi sie tak samo, czy inaczej?
26 sty 18:23
bash: tak, można próbować tą metodą
26 sty 19:05