opis
Geniusz: Okrąg o promieniu 4cm jest wpisany w trójkąt. Punkt styczności podzielił jeden z boków tego
trójkąta na odcinki długości 6cm i 8cm . Oblicz długości boków trójkąta.
26 sty 18:09
Geniusz:

nie wiem jak obliczyć x
26 sty 18:29
Janek191:
Pole trójkąta
P = 0,5 * [ 4*( x + 8) + 4*(6 + 8) + 4*( x + 6)] = 2*(x + 8) + 2*14 + 2*( x + 6) =
= 2x + 16 + 28 + 2x + 12 = 4x + 56
Obliczam teraz pole z wzoru Herona
2p = 2x + 2*6 + 2*8 = 2x + 12 + 16 = 2x +28 / : 2
p = x + 14
−−−−−−−−−−−−−−−−
p − a = x + 14 − ( x + 8) = 6
p − b = x + 14 − 14 = x
p − c = x + 14 − ( x + 6) = 8
zatem
P = √ p*( p − a)*( p − b) * ( p − c) = √ ( x + 14)*6*x*8 =
= √48x*( x + 14)
Mamy więc
√ 48 x*( x + 14) = 4x + 56 ; podnosimy do kwadratu
48 x2 + 672 x = 16 x2 + 448 x + 3 136
32 x2 + 224 x − 3 136 = 0 / : 32
x2 + 7 x − 98 = 0
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Δ = 72 − 4*1* ( −98) = 49 + 392 = 441
√Δ = 21
x = ( − 7 + 21)/2 = 14/2 = 7
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
8 + 7 = 15
6 + 7 = 13
6 + 8 = 14
Odp. Boki tego trójkąta mają długości: 15, 14, 13.
==========================================
26 sty 18:57
Eta:
26 sty 19:01
Eta:

Można też tak:
| | 2√13 | | 3√13 | |
sinα= |
| , cosα= |
| |
| | 13 | | 13 | |
| | 12 | |
sin2α= 2sinα*cosα= .... = |
| |
| | 13 | |
| | 7*12(6+x) | |
P(ΔABC)= 7*(6+x)*sin2α= |
| |
| | 13 | |
| | 1 | |
P(ΔABC)= r( |
| Ob)=4(14+x) |
| | 2 | |
| 7*12(6+x) | |
| = 4(14+x) ⇒ ............. x= 7 |
| 13 | |
Odp: boki trójkąta mają długości: 14, 13, 15
26 sty 20:00
Franek: Geniusz nie podziękuje?
No tak − geniusz.
27 sty 00:14
Eta:
27 sty 00:33
Geniusz: aaa dziękuje
27 sty 19:49
Eta:
27 sty 19:55
Nerd: Eta, byłbym wdzięczny gdybyś mogła rozjaśnić i dokładnie wytłumaczyć swój sposób rozwiązania
13 sty 19:54