ciągi
MANIEK: MIĘDZY liczby 5 i 160 wstaw cztery liczby tak , aby wraz z danymi tworzyły kolejne wyrazy ciągu
geometrycznego.
8 cze 16:04
Eta:
Pomagam
8 cze 16:27
Eta:
Witam
a1= 5 a
6= 160 to: a
6= a
1*q
5
więc 5*q
5= 160 => q
5 = 32 =>
q=2
więc
a
2= 5*2=10
a
3= 10*2= 20
a
4= 20*2= 40
a
5= 40*2= 18
liczby te są :
5
,10, 20, 40, 80,, 160
8 cze 16:31
jola: dzięki
8 cze 20:39
Eta: To jesteś Jola? czy Maniek?
8 cze 20:45
jola: maniek a tak dokładnie to mam na imię mariusz
8 cze 20:54
jola: jola to moja siostra
8 cze 20:54