oblicz dlugosc rombu
Martynka: Pole rombu wynosi 36,a jedna z przekatych jest dwa razy dluzsza od drugiej.Oblicz dlugosc boku
tego rombu.Prosze o rozwiazanie
26 sty 17:47
Martynka: blagam o pomoc
26 sty 17:51
ciekawski: P=(d1*d2)/2
d1=x, d2=2x
P=x
2
x=
√P
5/4x
2=a
2
a=
√5/4x2
26 sty 18:04
Martynka: dziekuje
26 sty 18:05
pigor: ... np. tak : niech
2d i 4d − długości przekątnych rombu,
to ze wzoru na pole rombu i warunków zadanie masz równanie :
12*2d*4d= 36 ⇒ 4d
2=36 ⇒ d
2=9 ⇒
d=3 − długość jednej ,
więc
2d= 6 drugiej polówki przekątnych rombu ; ponieważ są one
prostopadłe do siebie to z tw. Pitagorasa masz :
a
2=
32+62 ⇒ a
2= 45 ⇒
a=3√5 − szukana
długość boku rombu . ...
26 sty 18:06
pigor: ... nie wiem co , lub kto ma coś nie tak

. ...
26 sty 18:09
ciekawski: hm?
26 sty 18:10
ciekawski: pomnóż 6*√5/2
26 sty 18:11
ciekawski: moze nie zauwazyles co przyjalem za x
26 sty 18:12
Martynka: ja sie pogubilam i juz teraz nie wiem co mam sobie przepisac
26 sty 18:15
pigor: ... już mam dość, przepraszam i nie chce mi się szukać,
może ktoś coś u mnie znajdzie nie tak , dziękuję z góry

. ...
26 sty 18:16
bash: raz przyjmujesz przekątne jako 2d i 4d a raz jako d i 2d...
26 sty 18:18
bash: a nie przepraszam, co ja pisze xD
26 sty 18:19
ciekawski: oba rozwiazania sa dobre,ten sam wynik, (w czym problem?)
przy okazji moze ktos zerknac tu:
182638?
26 sty 18:21