styczna
StryQ: Napisac rownanie stycznej do y=x*ln(x)2 w punkcie przegiecia ?
26 sty 17:39
AS:
punkt przegięcia: (1/e,1/e)
równanie stycznej: y = −x + 2/e
26 sty 18:52
AS: Uwaga:
Przyjąłem równanie: y = x*(ln(x))2
26 sty 18:53
StryQ: skad sie wzielo takie rownanie ? stycznej ?
punkt obliczylem ale rownania nie moglem juz ...
26 sty 19:07
AS:
Równanie stycznej: y − yo = f '(xo)*(x − xo)
Pierwsza pochodna: f '(x) = (ln (x))2 + 2*ln(x)
f'(1/e) = (−1)2 + 2*(−1) = −1
Równanie stycznej:
y − 1/e = −1*(x − 1/e) ⇒ y = −x + 2/e
27 sty 09:13