Dowód funkcje odwrotne
mamkolokwiumzanalizy: Czy ten dowód jest prawidłowy?
Dowód, że wykresy funkcji wzajemnie odwrotnych f i g są symetryczne względem prostej y = x
(x,y) ∊ Gr(f) ⇔ y = f(x) ⇔ x = g(y) ⇔ (y,x) ∊ Gr(g)
Jeśli nie to gdyby mógł ktoś poprawić zapis byłoby fajnie
26 sty 17:27
PW: Tak "po chłopsku". Wykres funkcji f to pary (x,f(x)). Wykres funkcji odwrotnej to pary
(f(x),x).
Dla każdego punktu z wykresu funkcji f do wykresu funkcji g należy punkt o zamienionych między
sobą współrzędnych.
− A co robi symetria względem osi y=x?
− Zamienia między sobą współrzędne.
26 sty 17:37