Wykres pewnej funkcji liniowej
W: Wykres pewnej funkcji liniowej y = ax + b przechodzi przez początek układu współrzęd−
nych i przez punkt (1, 74). Wtedy:
A. a < 0, b = 0 B. a > 0, b = 0 C. a > 0, b > 0 D. a > 0, b < 0
26 sty 17:21
Dominik: mozna wyznaczyc wzor f liniowej albo sobie wyobrazic jak ona musi wygladac, by udzielic odp.
na pewno b = 0, bo pkt przeciecia z OY wynosi 0 (prosta przecina pkt (0, 0) − f(0) = 0)
dalej rosnie, czyli a > 0.
czyli mamy odp B
26 sty 17:30
Eta:
z treści zadania funkcja ma postać f(x)= ax i P(1,74) to: f(x)= 74x
a=74>0 i b=0
odp:B)
26 sty 17:31
W: Dziękuję bardzo ; )
26 sty 17:37