ZK: Zadanie nr1 a) Podstawiawy za a=1 i mamy (1
2−1)x
3+(1−1)x
2+x+3≥0 to 0*x
3+0*x
2+x+3≥0 to
x+3≥0
to x≥−3 to x∊<−3,∞) wykres sobie narysuj
b) dla a=−1 W(−1)=((−1)
2−1)x
3+(−1−1)x
2+x+3=0 to 0*x
3−2x
2+x+3=0 to −2x
2+x+3=0
| | −Δ | | −b | |
Policz Δ i z ewzoru na yw= |
| − bedzie to najwiekksza wartosc a z wzoru xw= |
| |
| | 4a | | 2a | |
− bedzie to argument dla ktorego wielomian ten dla a=−1 osiaga najwieksza wartosc . Wykresem
bedzie parabola − a to juz umiesz narysowac
Zadanie nr 2 a) No to podstaw do wzoru wielomianu a=1 i b=−2
Dostaniesz (1−1)x
3+(−2+3)x
2+x−2≥0 to 0*x
3+x
2+x−2≥0 to x
2+x−2≥0 wiec Δ x
1 i X−2 i wyznacz
przedzial dla jakich x x
2+x−2 jsest ≥0
b) podstawiasz te same dane i masz x
2+x−2−0 liczysz Δ wspolrzedna y
w ze wzoru i ZW <y
w ,∞)
bo ramiona paraboli w gore a rownanie osi symetrii wykresu to x
w=
−b2a
Rownanie osi symetrii wykresu (tutaj oczywiscie parabola ) mozesz tez wyznaczyc w ten sposob
| | x1+x2 | |
ze liczysz Δ i wyznaczasz x1 i x2 i wtedy x= |
|
|
| | 2 | |
c) podstaw za a=1 i b=−3
u(x)= (1−1)x
3+(−3+3)x
2 +x−2 to u(x)=x−2 zrob wykres funkcji y=x−2 a pierwiastek (czyli
miejsce zeowe policz x−2=0 to x=2
Teraz za k=2 podstaw do 2k
2−k+3 i masz 2*2
2−2+3=8−2+3= .....
d) Zrob uklad rownan a−1+b+3+1−2=7
2a−b=10 i go rozwiaz.
e) Podstaw za a=1 i b=−4 i masz (1−1)x
3+(−4+3)x
2+x−2=0 to 0*x
3 −x
2+x−2=0 to −x
2+x−2=0
policz Δ narysuj wykres i wyciagnij wnioski
f) a=1 i b=0 i mamy (1−1)x
3+(0+3)x
2+x−2 to 3x
2+x−2=0 policz Δ i jesli jest dodatnia to ile
pierwiastkow ma rownanie kwadratowe
g) dla a=1 mamy (b+3)x
2+x−2=0 to zeby byly 2 rozne pierwiastki to popatrz na poprzedni punkt
czyli Δ>0 wiec licz Δ=b
2−4a*c= 1−4(b+3)*(−2) = 1+8(b+3)>0 wylicz z tego b i podaj przedzial
. Chciales pomocy nie gotowych rozwiazan . czesc