matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Różnica pewnych dwóch liczb wynosi 24
K:
Różnica pewnych dwóch liczb wynosi 24, a ich suma jest równa 2. Ile wynosi iloczyn tych liczb?
26 sty 17:15
Dominik:
⎧
x − y = 24
⎨
⎩
x + y = 2
2x = 26 x = 13 y = −11 xy = 13 * (−11) = −143
26 sty 17:17
K:
Dziękuję ; )
26 sty 17:22