granica funkcji
iLoveMath: Cześć,
czy to jest dobrze zrobione ?
x→0
| | 4x | | 4x | | 4x | |
lim |
| =lim |
| = |
| =4/6  |
| | 3sin2x | | | | 6x | |
26 sty 17:13
iLoveMath: ?
26 sty 17:39
qqq: źle
26 sty 17:44
iLoveMath: a co zrobiłem źle ?
26 sty 17:44
ICSP: nie skróciłeś ułamka
26 sty 17:46
Eta:
można też tak:
| | 2*2x | | 2 | | 2 | |
lim |
| = |
| *1= |
| |
| | 3*sin2x | | 3 | | 3 | |
26 sty 17:47
qqq: nie możesz wykonywać przejścia granicznego na raty, zastanów się nad tym, to nie ma sensu.
Jednakże sama idea poprawna:
| | 4x | | 4 | | 4 | |
limx→0 |
| = limx→0 |
| = |
| = 2 |
| | | | | | 1*2 | |
26 sty 17:47
Eta:
@
qqq 
..... wyspałeś się dobrze?
26 sty 17:49
PW: Straszą Cię. Może zanadto wymyślnie, po prostu
| 2 | 2x | |
|
| i już widać, że drugi ułamek dąży do 1, |
| 3 | sin2x | |
| | 2 | |
a więc granica w zerze jest równa |
| . |
| | 3 | |
Dla ciekawskich możemy dodać, że
26 sty 17:53
qqq: chryste Panie, oczywiście nie pomnożyłem przez 3

a wstałem parę godzin temu
26 sty 17:54
Eta:
26 sty 17:56
iLoveMath: ok jest super

dzięki, dowiedziałem się

a ułamka nie skracałem bo chodziło mi o samo
rozwiązanie

czy jest ok

a więc 2/3 jest ok tak ?
26 sty 17:58
iLoveMath: a i dzięki bo nie uczyli mnie w szkole że 2/3 to to samo co 4/6
26 sty 18:00