ciągi arytmetyczne
Żaneta: wykaż, że ciąg an jest ciągiem arytmetycznym wtedy i tylko wtedy, gdy jego wykres zawiera się w
pewnej prostey y=ax+b
będę wdzięczna za pomoc
26 sty 16:57
T:
an=(n−1)r+a1
26 sty 17:07
Żaneta: tyle chyba każdy wie

pokaż mi jak wykazać
26 sty 17:25
PW: Wykres ciągu (zgodnie z definicją wykresu) to pary, w których rolę iksa pełni n, n∊N:
(n,a.n+b).
No więc "przepis na ciąg" już mamy:
an=a.n+b.
Żeby powiedzieć "jest to ciąg arytmetyczny" trzeba zbadać różnicę między dwoma dowolnymi
kolejnymi wyrazami, np.
ak+1 − ak
− jeśli okaże się stała niezależnie od k, to ciąg jest arytmetyczny.
26 sty 17:30
pigor: ... no to dalej :
a
n= nr−r+a
1 ⇔ a
n= r n+ a
1−r , czyli
f(n)= an+b i
n∊N+, gdzie
a=r, b=a1−r , a więc zawiera się
w prostej f(x)=ax+b, x∊R . ...
26 sty 17:31
T:
... to może popatrz wnikliwiej −

Może zauważysz analogie
an=
(n−1)r+
a1
y=
ax +
b
26 sty 17:37
Żaneta: dziękuję
26 sty 17:47