trygonometria
jola: wiedząc że sin alfa=2/5 (dwie piąte ) oblicz wartości pozostałych wartości trygonometrycznych
kąta alfa
8 cze 15:58
Oskar: cos alfa (odwrotność sinusa ) czyli 5/2
tg alfa = sin alfa/cos alfa
tg alfa = 2/5/5/2
i potem ctg alfa odwrotność tg
10 cze 22:38
Mila: Z jedynki trygonometrycznej
sin
2α+cos
2α=1
| | √21 | | √21 | |
cosα= |
| dla α ostrego lub cosα=− |
| |
| | 5 | | 5 | |
| | sinα | | 2 | | √21 | |
tgα= |
| = |
| : |
| |
| | cosα | | 5 | | 5 | |
| | 2 | | 2 | |
tgα= |
| lub tgα=− |
| |
| | √21 | | √21 | |
| | √21 | | √21 | |
ctgα= |
| lub ctgα=− |
| |
| | 2 | | 2 | |
10 cze 23:04
Eta:
| | 2 | |
sinα= |
| , α€ I ćw lub α€IIćw |
| | 5 | |
| | √21 | | √21 | |
cosα= |
| v cosα= − |
| |
| | 5 | | 5 | |
| | 2 | | 2√21 | | 2√21 | |
tgα= |
| = |
| v tgα= − |
| |
| | √21 | | 21 | | 21 | |
| | √21 | | √21 | |
ctgα= |
| v ctgα= − |
| |
| | 2 | | 2 | |
10 cze 23:59
Janek191:
@Oskar − jakąś nową matematykę promujesz ?
11 cze 08:28