tro
nick99: Punkt K dzieli bok AC trójkąta ABC w stosunku 2:5 licząc od punktu A. Punkt L leży na boku BC
tak że odcinek KL jest równoległy do boku AB. Odcinek KL ma długośc 15 gdy
a. |AB| = 21
b. |AB| = 22
c. |AB| = 52,5
d. |AB| = 37,5
26 sty 16:49
Eta:

x>0
| y | | 7x | | 7 | | 15*7 | |
| = |
| = |
| ⇒ y=|AB|= |
| =21 |
| 15 | | 5x | | 5 | | 5 | |
odp:A)
26 sty 16:58
nick99: mogłabym prosić o wytłumaczenie ułożenia tej proporcji ?
26 sty 17:01
Eta:
Trójkąty ABC i KLC są podobne z cechy (kkk)
26 sty 17:04
nick99: no tak. cechy pdobienstwa trojkatów. serdecznie dziekuje za pomoc
26 sty 17:10