granica ciągu
iLoveMath: hej
nie wiem co dalej z tym zrobić, podpowie ktoś ?
n→
∞
| | 3√n3+4n2+n | |
lim3√n3+4n2−n=lim3√n3+4n2−n * |
| = |
| | 3√n3+4n2+n | |
| | (3√n3+4n2)2−n2 | |
=lim |
| = ? i co dalej |
| | 3√n3+4n2+n | |
26 sty 16:35
26 sty 16:39
iLoveMath: i jak to zastosować w tym przypadku ?
26 sty 16:40
Ajtek:
Zgodnie z prawidłami matematycznymi

.
26 sty 16:41
iLoveMath: gdybym miał taką wiedzę jak Ty to bym nie wchodził na to forum i nie pytał
26 sty 16:43
Ajtek:
Podstawić do wzoru umiesz

.
26 sty 16:45
iLoveMath: dobra trochę w kulki poleciałem

a
3−b
3=(a−b)(a
2+ab+b
2) już robię
26 sty 16:47