prosta prostopadla
agas: podstawa AB trójkąta ABC lezy na prostej o równaniu y = 2x + 5
wysokośc trójkąta poprowadzona z wierzchołka C = (3,1) zawiera się w prostej o równaniu:
26 sty 16:23
bash: jest to prosta prostopadła do y=2x+5 przechodząca przez punkt C=(3,1)
26 sty 16:24
krystek: Prostej prostopadłej do podstawy i przechodzącej przez p C.
26 sty 16:25
agas: czyli wlasciwie obliczyć tylko b i podstawic pod y = ax + b
bo wspolczynnik a przy prostej prosopadłej jest odwrotny i jeszez ze znakiem przeciwnym.
takie proste a wydawało się cięzkie.
dziękuję
26 sty 16:29
bash: proste są prostopadłe, gdy ich współczynniki kierunkowe: a1*a2=−1
więc, współczynnik szukanej prostej to 2*a2=−1 ⇒a2=−12...szukana prosta załóżmy "k" ma
postać liniową y=ax+b, podstawiając za a, k: y=−12x+b wiemy, że przechodzi przez punkt C,
więc podstawiamy współrzędne tego punktu do równania prostej k:
y=−12+b
1=−12*3+b
b=1+32=212
podsumowując równanie prostej k: y=−12x + 212
26 sty 16:30
krystek: Tak
26 sty 16:31