rownanie prostej
ciekawski: Prosta l jest prostopadla do prostej o rownaniu 2x+3y+7=0 i przecina tę prostą w punkcie
leżącym na osi y, zatem prosta l ma równanie:
26 sty 16:15
ciekawski: y=−2/3x−7/3
m2=3/2
26 sty 16:18
ciekawski: i?
26 sty 16:20
ciekawski: dobra mam, dzięki za pomoc (−,−) y=3/2−7/3
26 sty 16:23
Mila:
m: 2x+3y+7=0 dana prosta
3y=−2x−7
| | 7 | |
(0;− |
| ) punkt przecięcia OY |
| | 3 | |
l⊥m
26 sty 16:56
ciekawski: Punkty A(−1; 0) i B(5; 3) są wierzchołkami trójkąta prostokątnego. Wyznaczyć współrzędne
trzeciego wierzchołka wiedząc, że leży on na prostej y = x + 4.
26 sty 17:03
ciekawski: ,
26 sty 17:20
ciekawski: .
26 sty 17:40
ciekawski: ⇒?
26 sty 17:52
ciekawski: kurde serio nie mam pomyslu
26 sty 18:07
pigor: ... szukany punkt C ma współrzędne
(x,x+4)=? no to z odwrotnego tw. Pitagorasa
(x−5)
2+(x+4−3)
2 + (x+1)
2+(x+4−0)
2 = (5+1)
2+(3−0)
2 ⇔ i pobaw sie tym równaniem ...
26 sty 18:24
ciekawski: dzięki wielkie
26 sty 18:39
pigor: ... , a jak znasz iloczyn skalarny dwóch wektorów, to byłoby szybciej i zgrabniej . ...
26 sty 18:41
ciekawski: nie znam, ale nie pogardze wiedza
26 sty 18:53
pigor: ..., zaraz pokażę, ale w treści zadania nie piszą, że kąta prostego należy szukać w C, a z
rysunku widzę, że musisz jeszcze szukać kątów prostych w A lub B , czyli rozpatrzyć zrobić
jeszcze 2 takie jak wyżej analogiczne równania , no to teraz
zbadam ci wektorowo, czy istnieje punkt
C=(x,y)=(x, x+4)= taki, że w wierzchołku B jest
kąt prosty, a więc tworzę wektory :
BA
→=[−1−5,0−3]= [−6,−3] i BC
→=[x−5,x+4−3]= [x−5,x+1] , to BA
→ ⊥ BC
→ ⇔ iloczyn skalarny
tych wektorów BA
→ o BC
→=0 ⇔ suma iloczynów ich składowych =0 , czyli ⇔
⇔ −6*(x−5) + (−3)*(x+1)= 0 /:(−3) ⇔ 2x−10+x+1=0 ⇔ 3x−9=0 ⇔
x=3 , więc
gdy C=(3,7) − wierzchołek na prostej y=x+4,
to w B jest kąt prosty (potwierdzić
możesz to sobie, czy wtedy zachodzi tw. Pitagorasa), analogicznie można sprawdzić wierzchołki
A lub C, przy czym podejrzewam , że będą 2 punkty C w których będzie kąt prosty . ...
26 sty 19:23