Wielomiany- Pomocy!
Helpme: Pomocy!
Zad. 1
Rozłóż na czynniki:
a) w(x)= 64−x3 = ?
b) w(x)= 125x3−8 =
c) w(x)= 8x3+ 64 =
d) w(x)= 27−8x3 =
e) w(x)= 125 + 27x3 =
f) w(x)= 64−27x3 =
g) w(x)= 1− x3 =
h) w(x)= 8−x3 =
i) w(x)= x3+8 =
26 sty 16:01
student: wzory skróconego mnożenia
26 sty 16:03
Helpme: To wiem, ale nie wiem jak to zrobić .
26 sty 16:07
Marcinsztajn: pierwsze rownanie to zapisujesz 43−x3= ze wzoru.. Dalej robisz podobnie, rozumiesz?
26 sty 16:10
bash: np a)
a) w(x)= 64−x3 = 43−x3=(4−x)(x2+4x+16)
26 sty 16:10
Marcinsztajn: robisz tak żeby mieć te same potęgi jak przy niewiadomej X
26 sty 16:11
Helpme: Już rozumiem

Dziękuje za pomoc
26 sty 16:12