trygonometria
sheeee: ile wynosi:
sin20=?
i czy sin75 wynosi 1 ?
26 sty 15:48
sheeee: ktoś umie?
26 sty 15:52
student: sin75 nie winosi 1 sin75=sin(45+30) i jest taki wzór na sime ale nie pamietam jak on wyglada
26 sty 16:01
bash: sin20 = 0.912945251
sin75≠1
26 sty 16:02
bash: | | √2 | |
sin75=sin(45+30)=sin45cos30+cos45sin30= |
| |
| | 2 | |
26 sty 16:03
jikA:
bash sin(20o) na pewno nie wynosi tyle ile napisałeś.
26 sty 16:04
jikA:
| | √2 | |
Tak samo sin(75o) nie jest równy |
| . |
| | 2 | |
26 sty 16:05
pigor: to zależy czego oczekujesz, bo np.
sin20
o=
cos70o i resztę z tablic (np. na końcu podręcznika) lub na
kalkulatorze z funkcjami, a co do sin75
o to na pewno nie 1, a jeśl
już to
sin75o= sin(30
o+45
o)= sin30
o*cos45
o+sin45
o*cos30
o=
= sin30
o*sin45
o+sin45
o*cos30
o= sin45
o(sin30
o+cos30
o)=
=
12√2(
12+
12√3)=
14√2(1+√3)=
14(√2+√6} . ...
26 sty 16:05
bash: oj wcisnelo mi sie..wystarczy z tablic teraz podstawić i wynik wyjdzie różny od 1
26 sty 16:05
bash: przepraszam za głupi błąd,
jikA dzięki za poprawkę
26 sty 16:38