aa
kris: do zbioru rozwiazan nierówności 2x(x−5) ≤ 0 należą :

jak to rozwiazać, proszę o wskazówki
26 sty 15:47
bash: potrafisz z tej nierówności odczytać miejsca zerowe paraboli?
26 sty 15:51
kris: 2x=0 /2
x = 0
x−5 = 0
x=5
nie wiem czy poprawnie.
26 sty 15:53
bash: poprawnie, tylko formalnie powinno być 2x=0 ⋁ x−5=0...czyli miejsca zerowe paraboli
x∊{0,5}, popatrz teraz na współczynnik a w tym wypadku a=2, a>0 czyli parabola ma ramiona
skierowane do góry...prawda?
26 sty 15:57
bash: podsumowując zbiorem rozwiązań nierówności jest x∊<0;5>
26 sty 16:00
kris: tak wlasnie to zadanie zostalo zrobione przeze mnie, ale wciąż nie byłam pewna czy dobrze

w
kazdym bądź razie bardzo dziekuję
26 sty 16:06